Antoine Kop

 

Antoine Kop

 

V

an 1 mei 2008 tot 24 april 2013 stond Vivace onder de muzikale leiding van Antoine Kop

Antoine Kop werd in 1947 geboren te Helmond. Zijn muzikale aanleg heeft hij ten dele te danken aan zijn ouders, die beiden zeer geïnteresseerd waren in muziek. Hij kreeg reeds op achtjarige leeftijd zijn eerste pianolessen van Jan Vermulst.

Na de middelbare school ging Antoine enige jaren het bedrijfsleven in. Als hobby volgde hij zanglessen bij Carla Franssen, die hem aanraadde een toelatingstest voor het conservatorium te doen.

Hans Günther Grimm uit Düsseldorf, als zangpedagoog verbonden aan het conservatorium in Maastricht, nam hem aan. Hans Günther ontwikkelde Antoine's stem tot een typische karakterbariton. Tijdens de opleiding zong Antoine al regelmatig rollen bij o.a. het Limburgs Symphonieorkest o.l.v. André Rieu senior en het conservatoriumorkest o.l.v. Jo Besselink.

In 1978 behaalde hij er zijn diploma zangpedagogie. Een jaar later sloot hij de operaklas af met een solistendiploma door zijn vertolking van Bonifacius in "Angelique" van Jacques Ibert.

 

DirigentAntoine KopAntoine Kop

 

V

ia een agentschap uit Pforzheim maakte hij vervolgens tournees door Oostenrijk en Duitsland. Hij trad in Nederland regelmatig op bij verschillende verenigingen. Ook optredens in België en Luxemburg bleven niet uit. Zijn lievelingsrollen zijn Escamillo in "Carmen", Georg Germont in "La Traviata", Enrico in "Lucia di Lammermoor", Scarpia in "Tosca", Alfio in "Cavalleria Rusticana" en de gelijknamige titelrollen in Rigoletto, Don Giovanni en Nabucco. Enige jaren later studeerde hij bij Gerhard Meijer te Zaandam. Deze zag in hem een tenor, waardoor hij daar de hoogte nog beter leerde beheersen. Als zanger verleende hij zijn medewerking aan talloze producties in het koor van de Nederlandse Opera o.l.v. Winfried Maczewski. Een hoogtepunt was de productie "Moses en Aaron" van Arnold Schönberg, die vooral in Salzburg veel succes oogstte. Ook bij de Nationale Reisopera heeft hij aan veel producties meegewerkt. "L'Italiana in Algeri" van Gioacchino Rossini is een van de prachtigste producties geweest, die ook in verschillende steden in Spanje werd uitgevoerd. Nog steeds is Antoine Kop regelmatig te beluisteren bij verschillende concerten in het binnen- en buitenland.

 

I

n 1987 vroeg een collega uit de muziekwereld hem het Helmonds Dameskoor te leiden. Na een lange periode van aarzeling stemde hij daarin toe. Zijn belangstelling voor de koorzang werd vergroot en hij besloot directiecursussen te volgen bij het S.N.K. te Utrecht. Dit heeft hij gedurende vijf jaar gedaan. Bij het Helmonds Dameskoor bouwde hij een klassiek repertoire op, waarmee hij concerten gaf in Duitsland en Polen. In 1994 werd hem gevraagd de Operette Gezellen te leiden in St. Anthonis. Het is een uniek gezelschap, omdat het de enige vereniging in Nederland is met een eigen orkest. Zijn belangstelling voor het muziektheater was al erg groot, zodat hij de leiding met genoegen op zich nam.Om zijn kwaliteit te vergroten bleef hij directie studeren.

Als één van de weinigen behaalde hij bij het S.N.K. het diploma directie Muziektheater.

 

Daarna studeerde hij drie jaar orkestdirectie bij Gerrit Fokkema te Amsterdam. Aangezien het spelen van een tweede muziekinstrument noodzakelijk was, verkoos hij een tenorsaxofoon, waarop hij drie en een half jaar twee uur per dag studeerde.

Zijn directiestudie sloot hij in 1998 af met de Praagse Symfonie van W.A. Mozart, KV 508, die werd gespeeld door het Studenten Symfonie Orkest te Utrecht.

 

O

ndertussen waren al vele complete operettes onder zijn leiding opgevoerd, zoals "Tin Walzertraum", "Maske in Blau", "Die Rose von Stam-bul", "Eine Nacht in Venedig", "Der Graf von Luxemburg", "Die Csardasfürstin" en "Viktoria and ihr Husar". Om ook in het bezit te komen van het officiële praktijkdiploma studeerde hij tenslotte nog twee jaar koordirectie bij Joop Schets te Gorinchem. Zijn eindexamen bestond uit o.a. de "Vesperae solennes de Confessore" van W.A. Mozart, KV 339. Gedurende zijn tienjarige directiestudie heeft Antoine ook enige andere koren geleid, van jongerenkoor tot ouderenkoor en van kerkkoor tot strijdliederenkoor. Naast het dirigentschap van het koor en orkest van de Operette Gezellen te St. Anthonis/Oploo, heeft hij ook de leiding gehad over het Gemengd Koor met koperensemble te Wanssum. Lange tijd heeft hij o.a. het klassieke Maas en Waals Mannenkoor te Puiflijk en het Musical/popkoor Otherwise uit Eindhoven geleid. Thans leidt hij het koor Vivace uit Helmond met nog enige andere koren en geeft hij lessen op de Volksuniversiteit te Endhoven en Helmond.

 

A

ls zangpedagoog is hij verbonden aan het Centrum der Kunsten "De Muzelinck" te Oss. Hij geeft er les in de klassieke zangkunst en de moderne musicalzangkunst. De opleiding die hij daar verzorgt is voor iedereen toegankelijk. De opleidingen zijn van een zodanig niveau, dat leerlingen kunnen kiezen om van daaruit toelatingsexamen te doen tot het conservatorium of na enige jaren doorstuderen direct de praktijk in te gaan. Antoine geeft regelmatig met zijn leerlingen uitvoeringen. Hij heeft met een kleine groep leerlingen zelfs enige Cd's daarvan uitgebracht.